Швейцарската прокуратура ще търси 42.4 милиона швейцарски франка (45.5 милиона долара)

...
Швейцарската прокуратура ще търси 42.4 милиона швейцарски франка (45.5 милиона долара)
Коментари Харесай

Тръгва делото срещу Креди сюис за пране на пари на българска наркогрупа

Швейцарската прокуратура ще търси 42.4 милиона швейцарски франка (45.5 милиона долара) от банката " Креди Сюис " като обезщетение по дело за пране на пари. Делото се чака да започне на 7 февруари, заяви в понеделник, базирайки се на известие на Швейцарския федерален углавен съд.

Службата на основния прокурор в Швейцария повдигна обвиняване против банката през декември 2020 година след следствие на активността на българска незаконна група, обвинена в пране на облаги от трафик на кокаин. В отговор " Креди сюис " декларира, че " безусловно отхвърля като безпочвени всички обвинявания по този унаследен въпрос, повдигнати против нея ". 

Според обява на " Зонтагс Цайтунг "  федералният престъпен съд на Швейцария е показал обвиняванията в отчет от 500 страници, в който се твърди, че банката изпитва " съществени организационни дефекти " в предотвратяването на прането на пари. Швейцарски федерален прокурор твърди, че български наркокартел, управителен от някогашен герой, е подал към 55 милиона франка в банката  " Креди Сюис ", като множеството от парите са били в куфари в насипно положение.

Според обява на  " Нойе Цюрхер Цайтунг " от октомври 2021 година историята стартира през ноември 2005 година В нея са замесени Евелин Банев и Константин Дишлиев, както и някогашна служителка на банката, която е българка. Според обявата, представена от  мнозина имат вяра, че точно Брендо стои зад това закононарушение, тъй като сред него и Дишлиев се стигнало до раздор. Говори се, че са били в Швейцария, с цел да си поделят нелегално добитата облага, само че по този начин и не съумели да се спогодят. 

Изданието напомня съществени моменти от престъпната кариера на Брендо – фактът, че някогашният герой оглавява  за наркотрафик, и че години наред той е работил от Италия.

Знае се да вземем за пример за прехвърлянето на десетки тонове кокаин от Южна и Централна Америка към Европа. В Швейцария мрежата също е имала свои хора. През 2017 година швейцарски състезател бе наказан за пране на пари, откакто в автомобила му бяха открити банкноти на стойност към 4 милиона франка. 

Съдбата на други куриери на пари и опиати е още по-трагична. " Брендо оставя след себе си дълга кървава диря ", написа НЦЦ и разяснява: През 2014 година евентуален покупател на огромно количество кокаин в Румъния бе токсичен, откакто се оказа, че е служител на реда под прикритие. Две години след гибелта на Дишлиев пък, неговата майка бе подготвена да даде показания против Брендо. Но в нощта преди полицейския разпит тя бе убита в жилището си. И това ликвидиране остана неразкрито, разяснява швейцарското издание.

Малко преди да бъде повдигнато обвиняване против Брендо през декември 2020 година Федералната прокуратура на Швейцария разгласи, че той не може да бъде открит. Междувременно Евелин Банев бе открит в началото на 2021 година септември той беше арестуван в Украйна, откакто заповеди за неговия арест бяха издадени в Италия, България и Румъния.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР